header-bow

Samen met het leerbedrijf

Het praktijkvoorbeeld van Autobedrijf Mazier uit Ermelo

Samen zijn wij school! “Natuurlijk!”: roepen de meeste ouders dan meteen! Ik ook! Dat heb ik wel ondervonden in de tijd dat onze kinderen nog de basisschool en de daarop volgende opleidingen bezochten. Vooral voor onze oudste, hij kon niet zo goed meekomen en zette zijn schoolperiode voort op het speciaal basisonderwijs en daarna op het praktijkonderwijs. En dan leer je het echt: samen met school om je kind heen staan brengt dat je kind het meest gelukkig wordt! Maar dan in de praktijk van mijn dagelijks zakelijk leven. Ons bedrijf is al bijna 19 jaar officieel leerbedrijf voor de motorvoertuigenbranche! In die negentien jaar ontdekten we hoe belangrijk het is: Samen zijn wij school! Met de school, het thuisfront, het leerbedrijf en, last but not least, de leerling er voor zorgen dat er een optimale prestatie door de student wordt neergezet.

Maar ja, dan wordt je leerling 18! Dan mag het thuisfront ineens geen deel meer uitmaken van die mooie cirkel. Vaak komt het best wel goed. Je leerling heeft zich al wel behoorlijk ontwikkeld op sociaal emotioneel vlak en kan zijn mannetje (m/v) staan in de gesprekken over school. Maar steeds vaker merken we dat hij of zij nog niet die stappen heeft gemaakt. Dan ontdek je wat een waardevolle toevoeging het thuisfront (ouders, partner of waar dat front dan ook uit bestaat) vaak is! Naast het leerbedrijf zijn zij degene die de meeste tijd optrekken met de leerling. Hierdoor hebben ze vaak een goed beeld bij wat een goede manier kan zijn om de leerling te ondersteunen.

U zult wel zeggen weer iemand die zich ermee wil bemoeien! Ik heb er geen wetenschappelijk onderzoek op los gelaten, maar kan met een paar praktijk voorbeelden wel mijn overtuiging onderstrepen hoe belangrijk het thuisfront blijft ook nadat de leerling meerderjarig is geworden.

Eerst was er Kees

Als eerste, laten we hem Kees noemen, die monteur die al ruim in de twintig was toen hij bij aanklopte: ”Kan ik bij jullie mijn opleiding afmaken?” Het verhaal was dat hij bij zijn vorige leerbedrijf te weinig begeleid werd op de werkvloer. Wij staan bekend als een leerbedrijf wat naar de maximale mogelijkheden zoekt voor een leerling en wilden graag ons inzetten voor deze sympathieke jongeman!

Het bleek iets anders te liggen: hoe zeer wij ons ook inzetten, Kees heeft zijn opleiding nooit afgemaakt! Achteraf begrepen we dat het thuis niet helemaal lekker liep en daardoor was Kees heel graag niet thuis en altijd met andere dingen bezig. Hadden we dat maar geweten!

En toen Wim

Wim loopt al wel een jaar of zes bij ons. Eerst een snuffelstage, toen een stage vanwege zijn BOL opleiding, daarna het vervolg met een BBL variant voor Eerste AutoTechnicus. Een heel aardige jongen, maar het lukte gewoon niet! Eerst met de school en Wim om tafel, allerlei plannetjes bedacht, maar niets lukte! Op het laatst met goedkeuring van Wim samen met de ouders in gesprek gegaan. Daar bleek al snel dat de zwakke schakel de mentor op school was. Wim kon dat niet helemaal doorzien. Samen met de ouders hebben we de mentor (en de school) aangesproken en zelf een actieplan opgesteld! Binnen een half jaar hadden we het voor elkaar! Wim behaalde zijn diploma voor Eerste AutoTechnicus. En heeft nu het “licht” gezien! Hij is al bezig met de opleiding diagnosespecialist! Gewoon samen in gesprek om te zoeken naar mogelijkheden, daar hebben we zeker ook het thuisfront voor nodig! Ook als we het hebben over meerderjarigen! Succes gegarandeerd?? Ik durf te zeggen: “Ja!!”

En ook mijn dochter

Helaas kwam ik er pas weer achter: onze meerderjarige dochter had in de ogen van opleider en leerbedrijf niet genoeg drive om haar opleiding te volbrengen! “Stop er maar mee!” werd door drie mensen aan de andere kant van de tafel gezegd! Voor een jongedame die al het één en ander heeft meegemaakt is zo’n oordeel nogal wat! Hadden we als ouders (thuisfront) er maar bij mogen zitten dan hadden we kunnen uitleggen dat ze er wat langer over doet en wel een rugzakje mee te sjouwen heeft. Gewoon wat tips kunnen geven, was prettig geweest…… Helaas het kwam te laat! Onze dochter was zo geraakt dat ze gestopt is met haar opleiding!! Dat had heel anders gekund: Samen zijn wij school! Leerling, opleider, leerbedrijf en thuisfront! Ik weet het zeker: Succes is dan een stuk dichterbij!

Samen zijn wij school!

Hoe? Bij het begin van de opleiding met elkaar bespreekbaar maken dat het goed is om samen op te trekken, elkaar aan te scherpen en zeker regelmatig bij te praten! Sommige dingen moet je formeel vastleggen (het toestaan om over bepaalde zaken te delen), maar in de wereld van bijna volledige formalisering mis ik de flexibiliteit om te schakelen waar nodig. Goed om daar eens over na te denken!

deel op facebook